Program wizyty studyjnej

Zakres usługi:

• Prezentacja różnorodnych form prowadzenia przedsiębiorczości społecznej: organizacji pozarządowych (w tym prowadzących działalność gospodarczą), spółdzielni socjalnych, zakładów aktywności zawodowej i innych;
  • Zapoznanie się z kompleksowym systemem rozwiązywania problemów społecznych na przykładzie działań: spółdzielni socjalnych „Super Smak”, "Lilai Design", „Nowy Horyzont”, Stowarzyszenia Pomocy Wzajemnej „Być Razem” , Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej „Być Razem” oraz innych zaprzyjaźnionych organizacji;
  • Prezentacja modelowych rozwiązań w obszarze partnerstwa organizacji pozarządowych z samorządem oraz partnerstwa trójsektorowego (NGO, JST oraz biznesu).

Cele wynikowe:

• Zapoznanie się z zakorzenionym w wieloletnim działaniu, niekoniunkturalnym i kompleksowym systemem wsparcia osób wykluczonych społecznie;
  • Poznanie wielowymiarowych, namacalnych, teoretyczno-praktycznych rezultatów działalności społecznej;
  • Promocja działalności organizacji pozarządowych i ich znaczenia wśród lokalnej społeczności;
  • Promocja podejmowanych działań partnerskich wraz z wykorzystaniem dobrych praktyk w celu realizacji inicjatyw wśród społeczności lokalnych;
  • Promocja partnerstwa międzysektorowego.

Miejsca wizyty studyjnej:

• Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej "Być Razem" - przedsiębiorstwo społeczne;
  • Stowarzyszenie Pomocy Wzajemnej „Być Razem”:
    - Centrum Profilaktyki, Edukacji i Terapii „Kontakt”,
    - Dom matki i małego dziecka „Słonecznik”,
    - Centrum Edukacji Socjalnej – domy wspólnotowe dla osób bezdomnych ,
    - Spółdzielnia Socjalna „Lilai Design"