Zarząd Fundacji

Kompetencje: podejmowanie decyzji we wszystkich sprawach niezastrzeżonych do zakresu działania Rady Fundacji. Zarząd reprezentuje Fundację na zewnątrz, uchwala plany działania Fundacji, sprawuje nadzór nad majątkiem Fundacji, tworzy i znosi jednostki organizacyjne Fundacji, podejmuje inicjatywy, nadzoruje działania poszczególnych działów Fundacji.

Mariusz Andrukiewicz

• Inkubator / Centrum Partnerstwa Lokalnego,
  • Dział projektów,
  • Dział techniczny,
  • Promocja / Media,
  • Spółdzielnie socjalne.

Polonista, dziennikarz, terapeuta, pedagog. Jeden z założycieli Stowarzyszenia Pomocy Wzajemnej "Być Razem" i od 2004 roku Dyrektor Biura tego Stowarzyszenia. W latach 2000 - 2003 dyrektor Pozarządowego Centrum Pomocy Rodzinie w Cieszynie prowadzonego przez Stowarzyszenie "Być Razem" (nagrody Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Związku Powiatów Polskich, w konkursie Pro Publico Bono). Koordynator programów Fundacji Pomocy Wzajemnej "Barka" w Cieszynie. Założyciel cieszyńskich wspólnot dla osób bezdomnych, samotnych, uzależnionych (w 2005 roku wyróżnienie Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej dla Stowarzyszenia za szczególne osiągnięcia w rozwoju demokracji lokalnej w Polsce, w 2009 roku nagroda główna TOTUS 2009 przyznawana instytucjom oraz osobom, których działalność w sposób wybitny przyczynia się do podkreślenia wartości człowieka i rozwoju społeczeństwa obywatelskiego). Autor i realizator wielu programów szkoleniowych i edukacyjnych dla różnych środowisk. Koordynator programów dla wolontariuszy na terenie Cieszyna (Starszy Brat - Starsza Siostra, Nie Bądź Sam, programu środowiskowego douczania i innych). Prezes Zarządu Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej "Być Razem"; autor programu przedsiębiorstwa społecznego w Cieszynie, uruchomionego przez FRPS "Być Razem" w partnerstwie z Gminą Cieszyn w ramach ZPORR "Rewitalizacja obszarów poprzemysłowych i powojskowych województwa śląskiego".

Wiceprezes Zarządu

Dariusz Bożek

• Dział HR,
  • Dział handlowy,
  • Dział finansowy i administracyjny,
  • Spółdzielnie socjalne.

W wersji alternatywnej mojego życia zawodowego byłbym dzisiaj dobrze opłacanym gabinetowym psychoterapeutą i psychologiem klinicznym. Byłoby to możliwe dzięki ukończeniu studiów na Wydziale filozoficzno-historycznym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i wieloletniej praktyce, głównie w obszarze służby zdrowia. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywałem w Wojewódzkiej Poradni Zdrowia Psychicznego w Bielsku-Białej na Oddziale Dziennym oraz Podbeskidzkim Ośrodku Interwencji Kryzysowej. Były to miejsca świadczące skuteczną pomoc, wykorzystując nowoczesne, często mniej konwencjonalne metody pomocy psychologicznej osobom znajdującym się w trudnych, kryzysowych sytuacjach życiowych.

W 1997 roku pojawił się jednak w moim życiu Cieszyn, Mariusz Andrukiewicz i Stowarzyszenie „Być Razem”. Spotkanie to dało początek wieloletniej pracy - jako psycholog lub osoba zarządzająca - praktycznie we wszystkich miejscach prowadzonych przez Stowarzyszenie.

Obecnie jestem wiceprezesem Fundacji Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej „Być Razem”, koordynatorem projektów „W stronę klastra – promocja ekonomii społecznej” i „Centrum Partnerstwa Lokalnego”. Na co dzień zarządzam Przedsiębiorstwem Społecznym prowadzonym przez naszą Fundację oraz prowadzę szkolenia z obszaru umiejętności psychologicznych oraz przedsiębiorczości społecznej, wspieram powstawanie oraz monitoruję działalność spółdzielni socjalnych działających na terenie Fundacji.

Jestem pasjonatem muzyki, a w szczególności tej przeżywanej na żywo. Lubię klekot starych samochodów z silnikiem diesla a dopełnieniem pierwszych dwóch są podróże górskie. Ideałem jest jazda starym „klekotem” wijącą się serpentyną górską z muzyką w tle. Moim niespełnionym marzeniem jest sytuacja, w której moje pasje podzielane są przez żonę i dwie córki, które codziennie czekają na mnie w Bielsku-Białej, gdzie mieszkam od urodzenia.

Wiceprezes Zarządu

Wojciech Surzycki

• Dział handlowy,
  • Dział finansowy i administracyjny,
  • Spółdzielnie socjalne.

Radca prawny prowadzący Kancelarię Radcy Prawnego w Cieszynie specjalizującą się obsłudze podmiotów gospodarczych i instytucji oraz osób fizycznych w zakresie postępowań cywilnych. od 1997 r. współpracujący z organizacjami pozarządowymi jako konsultant prawny.